SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOKPčelarska vozila ipak bez tahografa
Pristupanjem Europskoj Uniji u Hrvatskoj je počela primjena Uredbe koja je nalaže da sva teretna vozila pa tako i pčelarska, obavezno moraju imati ugrađene tahografe. Tahograf je mjerni uređaj koji pokazuje i zapisuje na odgovarajuće tahografske listiće, parametre vožnje (brzinu kretanja i prijeđeni put) i aktivnosti vozača. Osim navedenih funkcija, tahograf može upravljati ili nadzirati različite sklopove na vozilu sukladno zahtjevima proizvođača ili korisnika vozila.
Iscrpnije...
Javni natječaj za istraživanja u pčelarstvu
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljuje Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu.
Mjerom "Primijenjena istraživanja u pčelarstvu" sufinanciraju se projekti na temelju Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine, a sukladno uvjetima propisanim u Pravilniku o uvjetima i načinu provedbe posebnih mjera pomoći za sektor pčelarstva u 2014. godini prema Nacionalnom pčelarskom programu za razdoblje od 2014. do 2016. godine.
Iscrpnije...
OBAVIJEST PČELARIMA
Prilikom kupnje pčelarske opreme uz popunjen obrazac, original račune ili potvrdu od banke o plaćanju (ako je oprema plaćena putem banke) pčelar je dužan popuniti Izjavu pčelara podnositelja zahtjeva o drugim izvorima financiranja i priložiti Potvrdu jedinice lokalne ili regionalne (područne) samouprave o neprimanju potpore za mjere iz Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Izjava i potvrda znače da pčelar nije za kupljenu opremu (npr. vrcaljka) dobio potporu iz dva izvora (županija i država), što je zabranjeno!!! Ako je netko poslao obrasce i račune u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi bez potrebnih izjava i potvrde, neka naknadno pošalje u Agenciju za plaćanja potvrdu i izjavu.
Iscrpnije...
Pčelarsko predavanje
Udruga pčelara LIPA SLATINA organizira pčelarko predavanje.
Predavanje će se održavati u kino dvorani u slatini petak 15. studenog u 17h.
Gost predavač je Naum Bandžov
Ovim putem pozivamo sve članove naše udruge da se odazovu predavanju u što većem broju.

Iscrpnije...
Održana 5. Voćinska kestenijada
U Hrvatskom domu u Voćinu održana je 5. voćinska kestenijada na kojoj je nastupilo pet kulturno-umjetničkih društava i tri vokalne skupine. Tako su posjetitelji kestenijade, uz nastup KUD-a imali priliku i osladiti se nekim od pčelinjih proizvoda a koje su izložili članovi naše udruge ,,LIPA SLATINA,,
Iscrpnije...
SLATINA : Održan ''Dan meda i jabuka''
U organizaciji Grada Slatine, Poljoprivredno savjetodavne službe i Turističke zajednice grada Slatine, 18. listopada od 10 do 14 sati, održana je edukativno-prodajna izložba meda i jabuka pod nazivom ''Dan meda i jabuka''.
Izložbu su pohodili učenici nižih razreda osnovnih škola iz Slatine, kušajući razne vrste jabuka i meda, te mednih proizvoda.
Iscrpnije...
Dan grada Slatine i sajam "Kako su to radili naši stari"...
31.kolovoza 2013. u popodnevnim satima članovi udruge sudjelovali su na sajmu u Slatini. Samostalni štand imali su OPG Doner, OPG Vašarević i OPG Mirkajlović, a udruga je imala svoj štand. Standardno su na štandovima bili ponuđeni pčelinji prozvodi te razne rukotvorine vrijednih pčelara i pčelarki. Na štandu udruge izložili smo par košnica s plastičnim "manekenom" obučenim u pčelarski kombinezon. Imali smo i pčele u staklenom izlogu pa su posjetitelji mogli zaviriti u pravu košnicu. Zahvaljujemo OPG Pemper što su nam posudili pčele za sajam. Na kraju "uživo" smo izvrcali nekoliko mednih okvira, a med smo točili direktno iz vrcaljke.
Iscrpnije...
Posjet beogradskog sajma meda i pčelarske opreme
05.listopada 2013. članovi udruge posjetili su beogradski sajam meda i pčelarske opreme. Polazak je bio u 3.30 iz Slatina, ove godine samostalno. Dobro raspoloženje članova bilo je tijekom cijelog putovanja. Na sajam smo stigli oko 9 sati, polazak sa sajma planirali u 15.30. To se pokazalo dobrim jer nije bilo "žurbe", i sve se stiglo pogledati i kupiti. Na povratku smo išli na zajedničku večeru, restoran na splavi, na Dunavu... i bend "5 cigana". Hrana odlična, ugođaj još bolji. U Slatinu smo stigli oko 1 po ponoći, umorni i "promukli". Ima nešto slika na našoj facebook grupi...Dosta se članova "predbilježilo" i za nagodinu...
Iscrpnije...
Sajam i ocjenjivanje meda Virovitica 2013.
31.kolovoza 2013. održan je prodajni sajam AGROEXPO Virovitica. Na sajmu su sudjelovali vrijedni članovi naše udruge, OPG Vašarević, OPG Mirkajlović, OPG Doner, OPG Sertić. U sklopu sajma proglašeni su i rezultati ocjenjivanja meda. Iz naše udruge sudjelovalo je 7 članova sa svojim uzorcima meda. Najbolje ocjenjeni med naše udruge je med Tomislava Dunkovića - ZLATNI TANJURIĆ, ostali su "pobrali" srebra i bronce. Znajući da je med bio i na kemijskoj analizi zadovoljni smo postignutim rezultatima. Nadamo se da će dogodine biti više "odvažnih" koji će poslati med na ocjenjivanje. Tijekom sajma održana je i tribina-predavanje May Gabor-a, mađarskog pčelara o njihovim iskustvima po ulasku u EU.
Iscrpnije...
Dani livade 2013. godine
25. kolovoza su u Slatini održani tradicionalni DANI LIVADE. Proslava i druženje se odvijalo na slatinskom izletištu Bunarić. Nazočilo je sedamdesetak, što članova, gostiju, dijece i glazbenika. U ležernoj atmosferi pčelari su razgovarali, razmjenjivali iskustva... što o pčelama, nešto o nogometu, a bilo je i politike. Uz dobre kobase s roštilja, koji gemišt i pivo nije se ni primjetilo kako vrijeme prolazi.
Iscrpnije...
Brošure porezne uprave
Ministarstvo financija, Porezna uprava RH na svojim internet stranicama izdala je i objavila brošure za paušalno oporezivanje samostalnih djelatnosti obrta, poljoprivrede i šumarstva za osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, a porez na dohodak žele uplatiti u paušalnim svotama.
Iscrpnije...
ODRŽANA REDOVITA IZBORNA GODIŠNJA SKUPŠTINA
10.02.2013 održana je redovna izborna godišnja skupština na kojoj je izabrano novo vodstvo UDRUGA PČELARA „LIPA“ SLATINA. Popis članova Upravnog odbora, Nadzornog odbora te drugih funkcija u udruzi objaviti ćemo nakon ovjere zapisnika skupštine.
Iscrpnije...